Teknoloji

Yumurtanın katı olduğu nasıl anlaşılır? İşte bunu anlamanın basit yolu!

Haşlanmış katı yumurta oldukça besleyici ve doyurucu olabiliyor. Ancak eğer zamanlamanızı düzgün ayarlayamazsanız, istediğiniz gibi bir yumurtayla karşılaşmazsınız. Eğer yeterince uzun kaynatmazsanız, sulu bir yumurtayla karşılaşırsınız. Neyse ki sadece bir parmağınızı kullanarak yumurtanın katı olup olmadığını anlayabileceğiniz basit bir yöntem bulunuyor.

Isının albümindeki proteinleri açmasından sonra proteinlerin birbirlerine bağlanmasıyla, denatürasyon, sıvı bir çiğ yumurtayı, sert haşlanmış bir yumurta olan kabarık ovale dönüştürür. Bu kimyasal olay, opak kalsiyum karbonat kabuğun arkasında yaşandığı için süreci takip etmek oldukça zordur. Yumurtanın içini göremeyebiliriz ama parmağınız size yumurtanın katı olup olmadığını söyleyebilir.

Google’a göre bir yumurtayı katı şekilde kaynatmak 10 dakika kadar sürüyor ancak katı olup olmadığını açmadan anlamak istiyorsanız aşağıdaki üç adımı takip etmeniz yeterli olacaktır:

  • Birinci adım – Yumurtanızı sert bir yüzey üzerinde döndürün.
  • İkinci adım – Dönen yumurtanıza bir parmağınızla hafifçe dokunun ve dönmesini kısa süreliğine durdurun.
  • Üçüncü adım – Yumurtanızın bundan sonra ne yapacağını izleyin.
  • Ve sonuç… Yumurta durur ve hareketsiz kalırsa katı haşlanmıştır. Durur ve parmağınızı kaldırdığınızda dönmeye devam ederse, içindekiler hala akıcıdır ve bir süre daha kaynatmanız gerekiyordur.

Newcastle Üniversitesi’nden bir sosyal yardım ekibi olan STEM Newcastle, bir Paskalya Yumurtası deneyi dizisinde (Easter Eggsperiments) “Bu, tamamen momentumdan kaynaklanıyor” diyor ve devam ediyor: “Yumurtaları döndürdüğünüzde içindekileri de döndürmüş olursunuz. Haşlanmış, katı yumurtanın iç kısımları kabuğa sabitlenmiştir, böylece yumurta beklediğiniz gibi davranır. Çiğ, sıvı yumurtada, kabuğu durdurduktan sonra iç kısımlar dönmeye devam eder. Bıraktığınızda, dönen sarının momentumu kabuğu taşır ve yumurtanın tamamı yeniden dönmeye başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu