“Yaz tatili çocuklar için sınırsızlık olarak görülmemeli”
-“Yaz tatili çocuklar için sınırsızlık olarak görülmemeli”
İSTANBUL – Yoğun bir eğitim döneminin ardından tatil dönemine giren çocukların aileleri ile birlikte bu dönemi verimli geçirmeleri konusunda değerli bilgiler paylaşan Öğretim Üyesi. Görmek. Gülden İrevul, aileleri yaz tatilinin çocuklar için sınırsızlık ve özgürlük olarak görülmemesi konusunda uyardı.
Koca bir okul yılının ardından yaz tatiline çıkan milyonlarca çocuk, bu dönemi mutlaka etkinliklerle geçiriyor. Çocuklara ve ailelerine uzun yaz tatilini verimli geçirmeleri tavsiyesinde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi. Görevi Gülden İrevül, “Bu süreçte öncelikle yeterli bir tatil planı yapılmalı. Ayrıca çocuğun karar mekanizmasına bağlı kalınarak çizilen sınırlar içinde çocuğa bir özgürlük alanı yaratılmalıdır. Tatil çocuklar için sınırsızlık ve özgürlük olarak görülebilir.”Cihazları ile vakit geçirebileceklerini düşünebilirler. Bu sorunun önüne geçmek için aileleri ile rutinlerini etkilemeyecek ve sistemlerini koruyacak bir tatil planı yapılmalıdır.”
Ailelerin çocukları ile birlikte okula uyum sürecini zorlaştırmayacak bir tatil planı yapmalarını öneren Gülden İrevül, “Tatillerde dinlenmeleri, eğlenmeleri ve oynamaları gerekiyor. Etkinliklere çocukla birlikte karar verilmeli. sonunda kesinlikle kendi karar sistemlerini kullanmalarına izin verilmelidir.Ancak sınırlamalar ve özgürlükler konulmalıdır.Sevdikleri şeyleri yapacaklar elbette ama harcadıkları zaman değerlidir.Bol aktiviteli bir günün ardından, dikkat etmemiz gereken bir diğer konu da uykuya geçiş dönemi.Uyku ile ilgili bir düzenleme yapılmalı.Bu konuda esneme olabilir ama biz sınırsızlığı uygun bulmuyoruz.Çünkü sonrasında bir araya gelmek çok zor oluyor” dedi. .
“Sınırlama ve özgürlüğün ortasında istikrar kurulmalı”
Elektronik cihazların kullanımında süre kısıtlamasının olmasının önemine vurgu yapan Gülden İrevül, “Çocuk bu cihazlarla elbette zaman geçirecektir. Ancak aile gözetiminde süre ve içerik açısından sınırlamalar getirilmelidir. Çocuk belirtilen süre içinde tablet kullanmayı, televizyon izlemeyi veya bilgisayar oyunu oynamayı seçebilir. Sınırlama ve özgürlük. Bu formda istikrar hiçliğin ortasında kurulabilir” dedi.
“Ders rutini devam etmeli”
Bu dönemde ders rutinlerinin devam etmesi gerektiğini öneren İrevul, “Yaş gruplarına göre düzenlemeler ve esnetmeler yaparak dönemler halinde çalışma, konu tekrarı, telafi gibi çalışmalara ağırlık vermek gerekiyor. eksiklikler.günde 45’er dakikalık iki periyot uygulanabilir.okumalara devam edilmelidir.okuduğunuzu hem anlamanız hem de algılamanız, derslerin yerini oluşturması açısından okumalar çok önemlidir.
“Hobilerinizi geliştirmek için en iyi zaman”
Çocuğun eğitim döneminde ilgi duyduğu bir sanat veya sanat. spor Tatil döneminde yapılacak aktiviteler varsa bu aktivitelerden uzak durulmaması tavsiyesinde bulunan İrevul, “Yaz tatili kesinlikle belli bir yaş grubundaki çocukların hobilerinde uzmanlaşmaları için çok uygun bir dönem. Sadece hafta sonları ilgilendikleri hobileri ile ilgilenmek için çok daha fazla zamanları oluyor.Sevdiği işlerle uğraşırken o alanda bariz bir seviyeye gelebiliyor. Bu açıdan yaz tatili doğru bir fırsattır ve değerlendirilmesi önemlidir.”
“Çocuklara sosyal sorumluluk bilinci aşılanmalı”
Tatil döneminin çocukta sosyal sorumluluk oluşturmak için de kullanılabileceğini belirten İrevül, “Sosyal sorumlulukla ilgili projeler planlanabilir. Küçük yaş grubundaki çocuğa sorumlulukları bir hayvan veya bitki üzerinden anlatılabilir. bu çerçevede hayvan barınaklarını ziyaret edebilirler.Yaşadıkları çevrede anne ve babaları ile birlikte çiçek dikip bakımını yapabilirler.Bu sayede çocuk çiçeğin gelişimini gözlemleme fırsatı bulur.Eğer fazla su verirse çocuk çiçeğin gelişimini gözlemleme fırsatı bulur. çiçeğe, solduğunu görecektir, az su verirse kuruduğunu görecektir.Bu örnekten yola çıkarak çocuğa “Elektronik aletlerle çok vakit geçirirsen zarar verebilir” diyebilir. Sen. Kararında her şey yolunda.” Tebligatlar verilebilir” dedi.
“Tatillerde çocuğun ailesinin desteğine daha çok ihtiyacı var”
Çocuğun bu süreçte ailesiyle vakit geçirmesinin çok önemli olduğunu belirten İrevül, “Aile çalışıyorsa hafta içi mesai saatleri dışında mutlaka çocukla vakit geçirmek için zaman dilimlerini planlayabilirler. Hafta sonu da birlikte vakit geçirmeyi planlayın. Çünkü tatil onlar için sınırsızlık ve özgürlük demek. Bu süreçte çocuğun ailesinden daha fazla desteğe ihtiyacı var” dedi.
Son olarak İrevul, tatilin çocuk ve ebeveyn için daha keyifli ve verimli geçmesi için şu önerilerde bulundu:
“Birlikte bisiklete binebiliriz.
-Sinema ve tiyatro etkinlikleri planlanabilir.
Belirli zaman aralıklarında okumalar yapılabilir. Okuma saatleri ayarlanabilir. Aileler çocuklarına ‘Kitap okumalısın, ders çalışmalısın’ diyor. Ama kendileri boş zamanlarını telefonda geçiriyorlar. Bu da çocuklarda olumsuz bir örüntü oluşturur.
– Gezdikleri yerlerin fotoğrafları çekilebilir. Bu fotoğraflarla bir ‘tatil hatıra panosu’ oluşturulabilir.
-Oyun aktiviteleri planlanabilir.
-Uyku ve beslenme düzeni çok değerlidir. Elbette esneme olabilir ama okul döneminde dokuzda yatan bir çocuk tatillerde geç yatmamalıdır. Çünkü erken çocukluk döneminde ve ergenlik döneminde vücudun büyüme hormonuna ihtiyacı vardır. Büyüme hormonu belli zamanlarda salgılanır ve mutlaka yeterliliği artar.” Aktiviteler kadar düzenin de önemine vurgu yaparak, uyku ve beslenme konusunda duyarlı olunmasını önerdi.
akyakaajans.xyz