Haber

TÜBİTAK Uluslararası Araştırmacılar Programı çağrısını duyurdu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “TÜBİTAK Uluslararası Öncü Araştırmacılar Programı ve TÜBİTAK Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı davetlerini duyurduk. Bu davetler çerçevesinde çok sayıda bilim insanını Türkiye’ye getirmeyi ve Türkiye’de bir üniversitenin katılımını sağlamayı hedefliyoruz. Türk bilim adamlarının beyin göçü tersine dönecek, umarım onlar da “Bilim adamlarımızın önemli bir kısmı astronomi ve uzay bilimi alanlarında çalışacak. Türkiye, yakın gelecekte de uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay endüstrisinde küresel düzeyde önemli bir oyuncu olarak rol oynamaya devam edecektir” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) 7. gününde uzaya çıkan ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ile Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Kacır’a GUHEM’deki görüşmesine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay eşlik etti. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Bakan Kacır, “Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevinin 7’nci gününü tamamlamak üzere. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin ilk astronot ve bilim misyonu olarak gerçekleştiriliyor. Görev ve 13 farklı bilim deneyi Türk bilim insanları tarafından hazırlandı.” Genetik, biyoloji ve malzeme bilimi alanlarında hazırlıkları tamamlanan 13 farklı deney Alper Gezeravcı tarafından uluslararası uzay istasyonunda gerçekleştiriliyor. Bu deneylerin sonuçlarının Türkiye’nin bilimsel gelişimine önemli katkılar sağlamasını ve küresel bilim literatürüne önemli kazanımlar getirmesini bekliyoruz. Tabii ki ilk insanlı uzay görevimiz “Önümüzdeki yıllarda mutlaka devamı gelecektir” dedi.

‘SAVUNMA SANAYİİNDE İHRACATIMIZI 5,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKARDIK’

Her geçen yıl uzay ekonomisinden artan oranda pay almayı hedeflediklerini belirten Kacır, Ankara’da kurulacak Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi ile özel sektörün önünü açacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye, önümüzdeki dönemde uydu geliştirme ve üretimi konusundaki değerli yetenek, tecrübe ve bilgi birikimini derin uzay programlarında daha üst seviyelere taşıyacak. Aynı zamanda, halihazırda gelişen uzay ekonomisinden artan oranda pay almayı hedefliyoruz. Yıllık 600 milyar doları aşıyor. Türkiye’de uzay endüstrisi”, milli uzay programımız kapsamında uzay endüstrisinin gelişmesini öncelikli hedeflerimizden biri olarak görüyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Ankara’da Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi kuracağız. Böylece insan kaynağımızı hem nicelik hem de nitelik açısından daha üst seviyelere taşımayı ve bu alanda uzmanlaşmayı hedefleyeceğiz.” Sektörün yeni projelerde daha güçlü rol almasını sağlamaya çalışacağız. Türkiye büyük bir başarıya imza attı. Savunma sanayinde son 22 yılda yıllık ihracatımızı 250 milyon dolardan 5,5 milyar doların üzerine çıkarmayı başardık ve tüm bu başarı hikayemizde havacılık sektöründeki kabiliyetlerimiz lokomotif rol oynadı. Bu kabiliyetleri ufkun ötesine, uzay endüstrisine taşımak için yeni bir dönem başlatıyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılına adım atarken, bu çabalarla Türkiye’nin uzay çağı güçlü bir şekilde başlamıştır. “Amacımız, umudumuz. Umudumuz, gençlerimize ve çocuklarımıza ilham kaynağı olacak bu misyonlarımızı gelecekte daha güçlü bir şekilde devam ettirebilmek ve tüm bu çalışmalarla Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve teknoloji yolculuğuna katkıda bulunmaktır. Yüksek teknolojiyi rekabetçi bir şekilde geliştirebilen, üretebilen ve dünyaya ihraç edebilen bir ülke haline gelmek.”

‘ŞEHİRLERİMİZDE 81 TOPLANTI YAPILACAK’

Kacır, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay görevini tamamladıktan sonra 81 ilde düzenleyeceği programlarla deneyimlerini çocuklara ve gençlere aktaracağını da belirterek, “İnşallah 14 günlük görevini tamamladıktan sonra Alper Gezeravcı önce okyanusa, fırlatmanın yapıldığı üsse yakın bir bölgeye, ardından da okyanusa inecek.” “Daha sonra Türkiye’ye gelecek ve 81 ilde Türk gençleri ve Türk çocuklarıyla toplantılar yapacak. Milli uzay programımızda hedeflerimize tek tek, program çerçevesinde hedeflerimize ulaşmaya devam edeceğiz. Ay misyonuna bölgesel konum ve zamanlama sistemiyle, önümüzdeki dönemde de bu yolculukta bilimin “Halkımızın önünü açmaya devam edeceğiz” dedi.

‘TÜRKİYE UZAY ENDÜSTRİSİNDE KÜRESEL BİR ROL OYNAYACAK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ayrıca TÜBİTAK çağrısıyla yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının ülkeye dönüşünü hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz de bu hafta bir çağrı yaptık. TÜBİTAK Uluslararası Öncü Araştırmacılar Programı ve TÜBİTAK Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı çağrılarını duyurduk. Bu çağrılar çerçevesinde başta Türkiye’nin farklı ülkelerine giden Türk bilim insanları olmak üzere pek çok bilim insanı Türkiye’ye geldi. Geçtiğimiz yıllarda Dünya’ya araştırmalarını sürdürdük. Beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz. Umarım bunların önemli bir kısmı da astronomi ve uzay bilimleri alanında çalışan bilim insanlarımız olur. Türkiye olarak rol oynamaya devam edeceğiz. Yakın gelecekte uzay teknolojileri, uzay bilimi ve uzay endüstrisinde küresel düzeyde önemli bir oyuncu haline geleceğiz. Yeniden gelecekteyiz. Bu çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamaya yönelik bir yasa çalışmasını TBMM gündemine getirmeyi hedefliyoruz. güçlü bir altyapıyla yola çıkıyoruz. Bunun yakın gelecekte gerçekleşeceğini umuyorum. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan ve faaliyetlerini yürüten Ulusal Uzay Programında Türkiye öncü rol üstlenmiş ve faaliyetlerini yürütmektedir. “Ajans, önümüzdeki dönemde daha büyük, uzun vadeli projelere imza atma ve nitelikli insan kaynağını daha güçlü bir şekilde istihdam etme olanağına da sahip olacak.”

‘TÜRKİYE’DE İLK DEFA BİR BİLİM MİSYONU BU KADAR SOSYALLEŞMİŞTİR’

Alper Gezeravcı’nın uzay misyonuyla Türkiye’de ilk kez bir bilim misyonunun toplumsallaştığına işaret eden Bakan Kacır, “O gece Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nde fırlatılışına canlı olarak tanık olduk. Ama şunu biliyorum ki; o bizimle birlikte.” Gece yarısı 7’den 70’e kadar 85 milyon kişi büyük bir heyecan ve coşkuyla bu lansmanı takip etti. Tüm bu heyecan ve coşkunun milletimize yansıtılmasında siz medya mensuplarımız çok değerli bir rol üstlendiniz. Türkiye’de ilk kez bilim misyonu bu düzeyde toplumsallaştı. İlk kez bilimsel bir etkinlik bu düzeyde aile sohbetlerine konu oldu. Hayatları boyunca unutamayacakları bu heyecana tanık olabilmeleri için ilk kez minik çocuklarımızı ve anne babalarını bilimsel bir etkinlik için uykularından uyandırdılar. Bu ivmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini umuyorum. Yaşadığımız bu zorlu coğrafyada tam bağımsız Türkiye iddiasını ve idealini sürdürmek için bilimi ve teknolojiyi Türkiye’nin gündeminde üst sıralarda tutmaya, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmenin heyecanını milletimizle paylaşmaya devam edelim. Gençlerin bu yolculuğun öznesi olabilmek için hazırlıklarını en iyi şekilde sürdürmeleri gerekiyor. Onlara en iyi eğitim fırsatlarını sunarak önlerindeki engelleri birer birer kaldıralım. “Türkiye’yi ve Cumhuriyetimizi bilim ve teknolojiyle ikinci yüzyılındaki Türk Yüzyılına taşıyalım” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu